Alleenstaand herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat Gerdingerpoort
Locatie Gerdingerpoort 7, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Alleenstaand herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis in eclectische stijl uit eind 19de-begin 20ste eeuw, gelegen in een ommuurde tuin met smeedijzeren hek aan straatzijde. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Beschilderd bakstenen gebouw op hardstenen plint; verhoogde begane grond. Risaliet in de middentravee met een trapgevelvormige bekroning waarin een dakvenster. Smeedijzeren sierankers. Rechthoekige vensters in een hardstenen omlijsting met negblokken; op de bel-étage een rechthoekige balkon met recent ijzeren hek. Getoogde deur in een gelijkaardige, geprofileerde omlijsting. Tegen elke zijgevel een aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder mansardedak met dakkapel; telkens één groot getoogd venster.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gerdingerpoort

Gerdingerpoort (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.