Twee stadwoningen met identieke geveldecoratie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat Gerdingerstraat
Locatie Gerdingerstraat 13-15, 15A, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee stadwoningen met identieke geveldecoratie

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Twee breedhuizen met identieke geveldecoratie in eind 19de-begin 20ste-eeuwse cementering. Huidige ordonnantie uit dezelfde periode, doch oudere kern. De Atlas van de Buurtwegen (1845) toont de huizen met traditionele indeling met achterhuis; de huizen waren toen respectievelijk eigendom van de weduwe Nouwen en van Jeanne Gylaer, beide bakker. Nummer 13 is een dubbelhuis, nummer 15 een enkelhuis, respectievelijk van vijf en drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouwen met gecementeerde lijstgevels op verhoogde begane grond. Rechthoekige muuropeningen; nummer 13 is voorzien van drie winkelpuien; schijnbaar oorspronkelijk houtwerk. Nummer 15 heeft in de eerste travee een doorgang naar het voormalige achterhuis. Rechtse zijgevel met aandak en vlechtingen.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Gerdingerstraat

Gerdingerstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.