Huis De Rode Leeuw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 8-10, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis De Rode Leeuw

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk één geheel. Voor het eerst vermeld in 1531 als eigendom van J. Schillinx. Thans een breedhuis uit eind 19de-begin 20ste eeuw, in eclectische stijl. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); een gedeelte van de gietijzeren nokvorst bleef bewaard. Bakstenen gebouw met lijstgevel op hoge breukstenen plint. Geprofileerde bakstenen kroonlijst. Dakvenster in een puntgevel boven de deurtravee. De benedenvensters zijn getoogd, in een geprofileerde, bakstenen omlijsting met hardstenen aanzet- en sluitstenen; gelijkaardige omlijsting voor de vleugeldeur; in de vier rechtertraveeën een recente winkelpui. Rechthoekige bovenvensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorzien van gekoppelde, rondboogvormige ontlastingsbogen met hardstenen afwerking; op de borstweringen panelen met keramiektegels.

  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina 215.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Hoogstraat

Hoogstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.