Huis De Rode Leeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Rode Leeuw

Beschrijving

Oorspronkelijk één geheel. Voor het eerst vermeld in 1531 als eigendom van J. Schillinx. Thans een breedhuis uit eind 19de-begin 20ste eeuw, in eclectische stijl. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); een gedeelte van de gietijzeren nokvorst bleef bewaard. Bakstenen gebouw met lijstgevel op hoge breukstenen plint. Geprofileerde bakstenen kroonlijst. Dakvenster in een puntgevel boven de deurtravee. De benedenvensters zijn getoogd, in een geprofileerde, bakstenen omlijsting met hardstenen aanzet- en sluitstenen; gelijkaardige omlijsting voor de vleugeldeur; in de vier rechtertraveeën een recente winkelpui. Rechthoekige bovenvensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorzien van gekoppelde, rondboogvormige ontlastingsbogen met hardstenen afwerking; op de borstweringen panelen met keramiektegels.

• MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina 215.