Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 12, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis op de hoek met de Vaesstraat. Hier woonde in 1612 de familie Dux, waarnaar de Vaesstraat soms genoemd werd (Duxstraat); later en tot de Franse tijd werd dit huis bewoond door de familie Vaes, die op haar beurt haar naam gaf aan de aanpalende straat. Gebouw in neogotische stijl uit eind 19de eeuw. Het bestaat uit twee delen: een diephuis van twee traveeën links, en een breedhuisgedeelte van één travee rechts. Enkelhuis van twee bouwlagen onder zadeldaken (leien). Bakstenen gebouw, het diephuisgedeelte met een trapgevel, het breedhuisgedeelte met een lijstgevel, op breukstenen plint. Lisenen. Neogotische gesculpteerde details (onder meer mascaron) als afwerking van de trapgevel. Geprofileerde bakstenen kroonlijst met dropmotief aan de lijstgevel. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen latei en lekdrempel; ontlastingsbogen met hardstenen sluit- en aanzetstenen. De deur heeft geprofileerde bakstenen stijlen; het bovenlicht is een bolkozijn met hardstenen latei, onderdorpel en tussenstijl.

De zijgevel is voorzien van een dubbele overhoekse muizentandfries.

  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse revolutie, 1952, p. 201.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Hoogstraat

Hoogstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.