erfgoedobject

Hoeve Philpkenshof

bouwkundig element
ID
70834
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70834

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Philpkenshof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voor het eerst vermeld in 1534 als eigendom van Claes Philipkens, in 1845 eigendom van B. Cornelissen. Belangrijke hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). De hoeve was, evenals Reyskens, tijdens het Ancien Régime cijnsplichtig aan het Hulsboschhof in 't Hasselt.

Het was in oorsprong een langgestrekte hoeve; deze bleef bewaard in de noordwestelijke vleugel van de huidige tweeledige hoeve. Het was bovendien zeker een hele of gedeeltelijke vakwerkbouw, aangezien resten van het stijl- en regelwerk in het huidige gebouw bewaard bleven. De hoeve zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen, schijnt voorzien geweest te zijn van twee bakhuizen: één aanleunend tegen de rechterzijgevel van het woonhuis, en één aan de overkant van het erf. Waarschijnlijk werd het eerste bakhuis op een bepaald ogenblik opgenomen in het woonhuisgedeelte.

De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, geplaveid met Maaskeien.

De noordwestelijke vleugel vormt dus de oude kern van de hoeve. Ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis-bakhuis. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), met wolfseind rechts. Gecementeerde plint. Het bakhuis is een tegen de rechterzijgevel aansluitend, inspringend gedeelte onder mank zadeldak; de vergroting naar achteren toe dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis en bakhuis dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw; het schuurgedeelte werd versteend in een latere periode. Recent, haaks aanbouwsel tegen de uiterste rechtse travee. Het woonhuis is een enkelhuis van twee traveeën. De muuropeningen werden gewijzigd in de tweede helft van de 19de eeuw.

Het bakhuis telt één travee en anderhalve bouwlaag. Het getoogde benedenvenster is een aanpassing uit de tweede helft van de 19de eeuw; het houten kozijn op de zolderverdieping is origineel. De rechterzijgevel behield zijn vlechtingen; het aandak verdween. De tegen de rechterzijgevel aanleunende bakoven is verdwenen.

De muuropeningen van de stal zijn recent. De schuur behield resten van het ankerbalkgebint in de omlijsting van de rechthoekige schuurpoort.

Het dienstgebouw is een dubbele dwarsschuur, uit het vierde kwart van de 19de eeuw; de rechtertravee is recent. Bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Baksteenfries onder de dakrand. Twee korfboogpoorten, waarvan de linkse gedicht. De overige muuropeningen zijn aanpassingen.

Thans aanleunend tegen de linkerzijgevel, het bakhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Twee traveeën en één bouwlaag thans onder mank zadeldak (Vlaamse pannen); de vergroting naar achteren toe dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gewijzigde muuropeningen, behalve de rechthoekige deur in houten kozijn, en de twee houten kozijnen in de linkerzijgevel. Deze gevel is voorzien van aandak, vlechtingen en schouderstukken. In de geveltop een mergelstenen gevelsteen met thans onleesbaar opschrift. De aanleunende bakoven is verdwenen. Het haaks tegen de voorgevel aansluitend dienstgebouw dateert uit eind 19de of begin 20ste eeuw.

  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina 233.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Philpkenshof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70834 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.