Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat Kanaallaan
Locatie Kanaallaan 25, 25A, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Burgerhuis uit de jaren 1910 (nummer 25a). Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (kunstleien) met dakvensters. Bakstenen gebouw op bakstenen plint; verhoogde begane grond. De middentravee is een risaliet van twee bouwlagen met puntgevel onder haaks zadeldak, geflankeerd door bakstenen hoekpilasters. Gele baksteen voor de banden en de ontlastingsbogen van de muuropeningen. Rondboogvormige muuropeningen; drielichten in het risaliet.

De linkertravee (nummer 25) schijnt toegevoegd in de jaren 1930, of was toen een afzonderlijke woning. Breedhuis van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak, op souterrain (garage). Voorheen gecementeerd, bakstenen gebouw, met een gebogen erker over de eerste bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen, rondboogvenster op de bel-etage.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kanaallaan

Kanaallaan (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.