Villa

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat Kanaallaan
Locatie Kanaallaan 27-29, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaande villa in eclectische stijl met cottage-stijlelementen, van circa 1910. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met complexe vorm. Zadel- en wolfsdaken (kunstleien) met dakkapel. De linkertravee is een diephuisgedeelte, de rechtertravee een diephuisgedeelte in sterk risaliet met driezijdige erker over de twee bouwlagen. Het bovengedeelte van de twee rechtertraveeën is van imitatie-vakwerk. Torenachtig uitbouwsel van vier bouwlagen onder tentdak in de rechterzijgevel. Souterrain met breukstenen parement. Bakstenen gebouw met ornamenten (banden, vensteromlijstingen) van gele baksteen. Vensters van verschillende vorm met afwerking van gele baksteen en hardsteen. Korfboogdeur in een korfboogportaal, voorafgegaan door een bordes.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kanaallaan

Kanaallaan (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.