Stadshoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat Kloosterstraat
Locatie Kloosterstraat 14, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadshoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In 1845 (Atlas van de Buurtwegen) was de stadshoeve eigendom van P. Cobbens, landbouwer. Het huidige breedhuis dateert uit eind 19de eeuw, mogelijk met oudere kern (zijgevels). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met lijstgevel op hardstenen plint; verhoogde begane grond. Dropmotief onder de kroonlijst. Smeedijzeren sierankers. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels, in een geprofileerde, bakstenen omlijsting met hardstenen sluit- en aanzetstenen. Rechthoekige deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting; oorspronkelijk houtwerk. Korfboogvormige inrijpoort in de rechtertravee, in een geprofileerde bakstenen omlijsting met hardstenen sluit- en aanzetstenen.

Zijgevels met aandak en vlechtingen.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Kloosterstraat

Kloosterstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.