Rijkswachtkazerne

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat Malta
Locatie Malta 7, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekt gebouw in neogotische stijl, uit eind 19de eeuw, bestaande uit drie diephuizen, waartussen twee breedhuizen, elk van twee traveeën. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadel- en schilddaken (kunstleien). De diephuisgedeelten zijn voorzien van een puntgevel met hardstenen afwerking (afdekking, top- en schouderstukken), en afgelijnd met hardstenen hoekbanden, de breedhuisgedeelten van een lijstgevel met een rondboogfries onder de kroonlijst. Gebouchardeerde, hardstenen plint. In elke puntgeveltop een oculus en een smal venster, beide in hardstenen omlijsting. Rechthoekige vensters in een gebouchardeerde, hardstenen omlijsting met negblokken.

Achter dit gebouw bevinden zich de overige kazernegebouwen rondom een binnenplaats: sobere, bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), met getoogde muuropeningen.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Malta

Malta (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.