L-Vormig gebouw in laatclassicistische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat Markt
Locatie Markt 23, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed L-Vormig gebouw in laatclassicistische stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nummer 23 en Nieuwstadstraat 1-1A vormden voorheen één geheel. L-vormig gebouw uit het eerste kwart van de 19de eeuw, in laatclassicistische stijl; in 1845 was het eigendom van de weduwe de Borman. Bakstenen gebouw van vier traveeën aan de zijde van de Markt, vijf aan de zijde van de Nieuwstadstraat, en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien). Gecementeerde plint. Zware houten kroonlijst uit eind 19de eeuw. Rechthoekige vensters in vlakke, kalkstenen omlijsting; de benedenvensters waren oorspronkelijk beluikt (duimen en sponningbeloop). De oorspronkelijke ingang was aan de zijde van de Markt: rechthoekige deur in een geprofileerde, kalkstenen omlijsting; de deuren aan de zijde van de Nieuwstadstraat zijn verbouwde vensters. Recente winkelpuien. Zijgevels met aandaken.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.