Gelegen op de plaats van de thans verdwenen Sint-Niklaaskapel, op de hoek met de Opitterstraat. In zijn huidige vorm reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845), doch huidig uitzicht uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Diephuis van twee traveeën (Opitterstraat) + vijf traveeën (Hoogstraat) en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen); resten van de gietijzeren nokvorst. Bakstenen gebouw op gecementeerde plint; verhoogde begane grond. Lijstgevel met bakstenen hoekpilasters.
Dropmotief onder de houten kroonlijst. Op het penant van de tweede bouwlaag een bakstenen rondboognis in een geprofileerde, bakstenen omlijsting met hardstenen sokkel, waarin een beeld van Sint-Niklaas, verwijzend naar de gasthuiskapel die zich hier bevond. Getoogde vensters in een geprofileerde, bakstenen omlijsting met hardstenen sluitsteen en lekdrempel. De gevel aan de zijde van de Hoogstraat is gecementeerd; het huidige Hoogstraat nummer 22 maakte deel uit van het oorspronkelijke geheel. Getoogde en rechthoekige muuropeningen.
MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse revolutie, 1952, pagina 216.
Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)