Hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 32, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen op de plaats van de thans verdwenen Sint-Niklaaskapel, op de hoek met de Opitterstraat. In zijn huidige vorm reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845), doch huidig uitzicht uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Diephuis van twee traveeën (Opitterstraat) + vijf traveeën (Hoogstraat) en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen); resten van de gietijzeren nokvorst. Bakstenen gebouw op gecementeerde plint; verhoogde begane grond. Lijstgevel met bakstenen hoekpilasters.

Dropmotief onder de houten kroonlijst. Op het penant van de tweede bouwlaag een bakstenen rondboognis in een geprofileerde, bakstenen omlijsting met hardstenen sokkel, waarin een beeld van Sint-Niklaas, verwijzend naar de gasthuiskapel die zich hier bevond. Getoogde vensters in een geprofileerde, bakstenen omlijsting met hardstenen sluitsteen en lekdrempel. De gevel aan de zijde van de Hoogstraat is gecementeerd; het huidige Hoogstraat nummer 22 maakte deel uit van het oorspronkelijke geheel. Getoogde en rechthoekige muuropeningen.

  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse revolutie, 1952, pagina 216.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Hoogstraat

Hoogstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.