Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7088

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Th. Janssens, naar een ontwerp door Emile Horckmans uit 1887. In 1889 ontwierp de architect nog een woning van hetzelfde type op het aanpalende perceel, in opdracht van Louis Vergelde (gesloopt, voorheen Lamorinièrestraat 16).

De woning Janssens behoort tot het vroege oeuvre van Emile Horckmans, van wie in Antwerpen bouwprojecten werden teruggevonden uit de jaren 1883 tot 1900. In die periode was de architect hoofdzakelijk actief in de wijk Zurenborg waar hij tussen 1884 en 1896 ook meerdere woningen voor eigen rekening bouwde, twee in de Arendstraat, één in de Grotebeerstraat en drie in de Grotehondstraat. Daarnaast voerde hij er meerdere opdrachten uit voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen. Behalve het conventionele neoclassicisme waarvan de woning Janssens een representatief voorbeeld is, paste Horckmans in zijn ontwerpen voor burgerhuizen ook een ingehouden neo-Vlaamserenaissance-stijl toe.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en doorgetrokken balustrade, en een aediculavenster met Ionische halfzuilen en entablement. Hierop sluit een dakvenster met balustrade en gebroken fronton aan. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Vernieuwd schrijnwerk en met kunststof beklede kroonlijst en dakvenster; verdwenen oeils-de boeuf.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1887#1543 (woning Janssens), 1889#1057 (woning Vergelde).

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/187979 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Enkelhuis in neoclassicistische stijl, drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met oeils-de-boeuf, uit vierde kwart 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel, middentravee met balkon op zware consoles en hoger opgaand rechthoekig venster tussen driekwartzuilen op balustrade, bekronend gebogen fronton. Geblokte eerste verdieping, brede puilijst boven fries met langgerekt paneel, borstwering met balusters, klassieke gevelbeëindiging met diamantkoppen op fries. Rechthoekige vensters, balkonvenster tussen Ionische driekwartzuilen onder sober hoofdgestel. Rechthoekige deur met bovenlicht, bewerkte vleugeldeur.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7088 (geraadpleegd op ).