Parochiekerk Sint-Theresia

Gemeente Wevelgem

Typologieparochiekerken
Stijlneoromaans
Dateringna WO II

Menenstraat nr. 460. Parochiekerk Sint-Theresia.

Noord-zuid georiënteerde neoromaanse kerk opgetrokken tussen 1960 en 1962 naar ontwerp van Allaert (Kortrijk). Eenvoudige baksteenbouw onder leien zadeldak. Basilicaal bedehuis met schip van vier traveeën en koor met driezijdige sluiting. Zuidelijke tuitgevel gemarkeerd door gestileerd neobarok portaal. Op noordwestelijke hoek toren onder ingesnoerde klokvormige torenhelm.
Eenvoudig witbepleisterd interieur. Schip overwelfd door tongewelf met gordelbogen. Ritmering door rondbogige scheibogen op pijlers met Ionisch kapiteel. Smalle zijbeuktravee.

Mobilair.
Twee neogotische retabels van ca. 1840 en koorbank en biechtstoelen afkomstig van de O.-L.-Vrouw onbevlekt Ontvangen te Oostende (Hazegras).

Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 126.
ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie West-Vlaanderen, Kanton Menen, Brussel, 1976, p. 28.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie