Reynsakkershoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reynsakkershoeve

Beschrijving

"Reynsakkershoeve", eeuwenoude hoeve met bewaarde motestructuur, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met losstaande bestanddelen. Op de Atlas der Buurtwegen (1841), afgebeeld als volledig omwalde hoeve met U-vormige opstelling. Thans sterk verbouwde hoeve met 19de-eeuws uitzicht. In 1830 werd de hoeve uitgebaat door P. Van Den Berghe, burgemeester van Wevelgem.

Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rond een geasfalteerd erf. Deels bewaarde omwalling, ten westen aangeduid door knotwilgen, ten zuidoosten door populieren. Ten zuiden, 18de-eeuws poortgebouw met heiligennis met Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld. Ten oosten, verbouwd woonhuis zie muuropeningen, ten noordoosten schuur met in heiligennis in de zuidgevel en stal.

• STAGIER H., Volksdevotie in Wevelgem, in Wibilinga, jg. 9, nr. 1, 1996, p. 5.
  • VANSTEENKISTE L., De kruishoek, anekdotes uit het verleden (1), in Wiblinga, jg. 8, nr. 1, 1995, p. 39-41.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie