Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Gerdingen
Straat Barrierstraat
Locatie Barrierstraat 3-5, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voorheen één geheel. De gebouwen dateren uit de 18de eeuw: ze staan reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Het is een voormalige hoeve, aangezien de eigenaar van 1845 staat aangegeven als P. Swennen, landbouwer; achter het huidige gebouw bevond zich toen een erf, met achter aan een dienstgebouw; dit is ook de situatie op de Ferrariskaart; het gebouw was nog tot het midden van de 19de eeuw aan de rechterzijde vrijstaand.

Breedhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw, ordonnantie uit het derde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw op gecementeerde plint; sterk verhoogde begane grond. Onderkelderde opkamer in de linkertravee; rondboogvormig keldervenster met ontlastingsboog van twee rollagen en een platte laag. Smeedijzeren muurankers: A 17 [..]. Rechthoekige muuropeningen (strek); de deur is voorzien van een hardstenen steektrap. De ordonnantie van de benedenverdieping van nummer 5 is recent.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Barrierstraat

Barrierstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.