erfgoedobject

Hoeve, gedateerd 1781

bouwkundig element
ID
71035
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71035
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve, gedateerd 1781
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige tweeledige hoeve, thans U-vormig, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). De hoeve bevindt zich op de hoek met de Barrierstraat en dateert in haar huidige vorm van 1781 (muurankers). Alleen de woonhuisvleugel, aan de noordzijde van het erf, behield nog het volume en elementen uit deze periode; de ertegenover liggende vleugel is sterk verbouwd, de overige delen zijn recent.

De noordvleugel is een bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Aantal smeedijzeren muurankers. Gewijzigde muuropeningen. Zijgevels met aandaken, rechts een topstuk; de zijgevel aan de zijde van de Schoolstraat is gecementeerd; jaartal A 1781 door middel van de muurankers.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve, gedateerd 1781 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71035 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.