Hoeve, gedateerd 1781

Gemeente Bree

• Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve, gedateerd 1781

Typologiehoeven
Dateringvierde kwart 18de eeuw

Beschrijving

Voormalige tweeledige hoeve, thans U-vormig, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). De hoeve bevindt zich op de hoek met de Barrierstraat en dateert in haar huidige vorm van 1781 (muurankers). Alleen de woonhuisvleugel, aan de noordzijde van het erf, behield nog het volume en elementen uit deze periode; de ertegenover liggende vleugel is sterk verbouwd, de overige delen zijn recent.

De noordvleugel is een bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Aantal smeedijzeren muurankers. Gewijzigde muuropeningen. Zijgevels met aandaken, rechts een topstuk; de zijgevel aan de zijde van de Schoolstraat is gecementeerd; jaartal A 1781 door middel van de muurankers.