Twee hoeven

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Gerdingen
Straat Thijsstraat
Locatie Thijsstraat 16-18, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee hoeven

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze twee voormalige hoeven ontstonden eind 19de-begin 20ste eeuw uit een ruime hoeve met losstaande bestanddelen, zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Van deze hoeve resten de zuidoostelijke vleugel van nummer 16 en de zuidoostelijke vleugel van nummer 18. Na de splitsing van de hoeve, en de recente restauratie bleef vrijwel niets van de oude kern bewaard.

Nummer 16, zogenaamd "Op den Hof", heeft aan de zuidoostzijde van het erf een langgestrekte vleugel onder geknikt zadeldak, de gevel afgewerkt met een baksteenfries, en voorzien van een zijgevel met aandak en vlechtingen; aansluitend de korfboogvormige inrijpoort in een bakstenen gebouw onder zadeldak, met de linkerzijgevel voorzien van een aandak met vlechtingen en topstuk.

De oude kern van nummer 18 is de L-vormige zuidoostelijke vleugel met het woonhuis: dit is een bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak, de zijgevel afgewerkt met vlechtingen; het aandak is verdwenen. De authenticiteit van de muuropeningen kon niet nagegaan worden.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gerdingen

Gerdingen (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.