Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Opitter
Straat Opstraat
Locatie Opstraat 10, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gaaf bewaarde, langgestrekte hoeve van 1910; het was een nieuwe vestiging op deze plaats. De hoeve bestaat uit twee delen: rechts het woonhuis, links de dwarsschuur en stal.

Het woonhuis is een breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Hoeklisenen; middenrisaliet bekroond met een dakvenster. Dropmotief onder de dakrand. Boven de deur, een gecementeerd ornament met opschrift: VAN AKEN-HEYMANS/ 1910. Getoogde muuropeningen met een ontlastingsboog van witte en helderrode baksteen, de vensters voorzien van hardstenen lekdrempels, de deur in een geprofileerde omlijsting. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken. Getoogd laadvenster met katrol onder een luifel in de rechterzijgevel.

Dienstgebouw van één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw, afgewerkt met een muizentandfries onder de dakrand. Twee getoogde staldeuren waartussen een klein getoogd stalvenster, alle met oorspronkelijk houtwerk. Korfboogvormige schuurpoort. Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Opitter

Opitter (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.