Twee dorpswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Tongerlo
Straat Dorpstraat
Locatie Dorpstraat 18-20, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee dorpswoningen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Thans twee dorpswoningen, die oorspronkelijk samen één grote hoeve vormden (confer Atlas van de Buurtwegen, 1845). Van deze toestand bleef alleen de centrale inrijpoort bewaard. Hoewel de gebouwen dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw, kregen zij hun huidig uitzicht bij de splitsing van het goed, in de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen), op gecementeerde plint; verhoogde begane grond.

Nummer 18 is een dubbelhuis van vijf traveeën. Witgekalkte baksteen. Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Licht getoogde muuropeningen, de benedenvensters beluikt.

Nummer 20 is een dubbelhuis, met in de rechtertravee de oorspronkelijke inrijpoort. Gecementeerde lijstgevel. Rechthoekige muuropeningen, de deur in een gedeeltelijk hardstenen, gedeeltelijk gecementeerde omlijsting. Gecementeerde korfboogpoort, waarboven een oculus met houten roedeverdeling.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Dorpstraat

Dorpstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.