Hoeve, gedateerd 1865

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Tongerlo
Straat Dorpstraat
Locatie Dorpstraat 30, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve, gedateerd 1865

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige hoeve van 1865, die een ouder gebouw van dezelfde vorm vervangt (Atlas van de Buurtwegen, 1845). Het gebouw bestaat uit twee delen: links het woonhuis, rechts de dwarsschuur en inrijpoort, in een iets lager gedeelte.

Het woonhuis is een breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint; verhoogde begane grond. Smeedijzeren muurankers met krullen. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting.

Het dienstgedeelte is een bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), op gecementeerde plint. Twee korfboogpoorten, waarvan de rechtse gedicht; hardstenen imposten en sluitsteen; op de sluitsteen van de linkerpoort het opschrift: J L N (J. L. Neyens)/ A V D/ 1865.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Dorpstraat

Dorpstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.