School met onderwijzerswoning en gemeentehuis van Tongerlo

Gemeente Bree
Locatie Dorpstraat 33, Bree (Limburg)

• Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed School met onderwijzerswoning en gemeentehuis van Tongerlo

Beschrijving

Voormalige school met onderwijzerswoning en gemeentehuis, gebouwd in 1887-90 naar ontwerp van L. Jaminé, op de hoek met de Poststraat.

Breedhuis bestaande uit drie delen: een uitspringend centraal gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), geflankeerd door twee lagere gedeelten van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); het linkergedeelte heeft thans een recente voorgevel.

Bakstenen gebouwen op lage, hardstenen plint. Bakstenen hoekpilasters; middenrisaliet met hardstenen hoekbanden; rondboogfries onder de kroonlijst van het centrale gedeelte. Dit gedeelte had oorspronkelijk twee hoge rondboogvensters, thans gedeeltelijk gedicht; rechthoekige deur onder hardstenen latei, met rondboogvormig bovenlicht; vensters en deur hebben een doorlopende, geprofileerde bakstenen druiplijst. Getoogde vensters in het rechtergedeelte, voorzien van hardstenen lekdrempels en doorlopende, geprofileerde bakstenen druiplijsten. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

• MEUL V. - JAMINE W., Van Waterstaatskerk tot Mijncité. Een historiek van het bouwen in Limburg door drie generaties provinciale bouwmeesters Jaminé (1832-1921), (Cultureel erfgoed in Limburg; 2), Hasselt, 1999, pagina 234.