Dorpswoning Koudhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Tongerlo
Straat Kerkhofstraat
Locatie Kerkhofstraat 7, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dorpswoning Koudhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gaaf bewaarde dorpswoning met dienstgedeelte (nok loodrecht op straat), van 1765; het erf vóór het huis bestond oorspronkelijk niet: er was slechts een smalle steeg tussen het huis en de thans verdwenen, naastliggende woning of dienstgebouw (Atlas van de Buurtwegen, 1845). Het gebouw was in 1845 eigendom van Joannes Jacobus Claessens, pastoor te Heers (?).

Breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen). Witgekalkt bakstenen gebouw op gecementeerde en gepikte plint. Het woonhuis is een dubbelhuis van vier traveeën. Rechthoekige, beluikte vensters onder houten latei. Rechthoekige deur in een licht uitspringende, beschilderde omlijsting met versierde oren; houtwerk uit de eerste helft van de 19de eeuw, met bovenlicht met houten roeden. De muuropeningen van het dienstgedeelte zijn gewijzigd; mogelijk is dit gedeelte recenter. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken; links een topstuk.; smeedijzeren muurankers met krullen in de rechtsezijgevel, en een getoogd venster; gevelsteen met opschrift: I A K/ A 1765.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkhofstraat

Kerkhofstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.