erfgoedobject

Semi-gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 71062   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71062

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Voormalige semi-gesloten hoeve van 1863. Alleen de vleugel met woonhuis en inrijpoort rest van deze hoeve, de overige delen zijn volledig gewijzigd. Het was het huis van de Jaak Langens (1892-1965), schrijver van streekromans, waaronder De kermis van Rosse Lei. Bakstenen gebouw van zes traveeƫn en twee en een halve bouwlaag onder wolfsdak (Vlaamse pannen). Het woonhuis is een dubbelhuis. Muizentandfries onder de dakrand. Gaaf bewaarde, neoclassicistische gevelordonnantie, met rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, beluikt op de benedenverdieping; halfronde zoldervensters. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten. In de rechtertravee, korfboogvormige inrijpoort met hardstenen sluitsteen, met opschrift: M F/ T F/ 1863.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005

Aanvullende informatie

Bij deze hoeve staat een kapel (zie foto).
Auteurs : Van Acker, Pascal


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Semi-gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71062 (Geraadpleegd op 23-05-2019)