Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Tongerlo
Straat Keyartstraat
Locatie Keyartstraat 30, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Voormalige langgestrekte hoeve (nok parallel met de straat), als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845); in laatstgenoemde periode was ze eigendom van W. Geusens, landbouwer. Het huidige gebouw bestaat uit twee delen: links het resterend gedeelte van de oude hoeve, waarschijnlijk daterend van 1780 (muurankers), rechts een nieuw woonhuis, uit het derde kwart van de 19de eeuw, met cementering uit eind 19de-begin 20ste eeuw; waarschijnlijk onderging het gebouw toen ook een wijziging in de twee linkertraveeën.

Het oudste gedeelte omvat het dienstgedeelte van de voormalige hoeve: dwarsschuur en stal. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder wolfsdak (Vlaamse pannen). Smeedijzeren muurankers met krullen. Gewijzigde muuropeningen; de ontlastingsboog van een rondboogpoort bleef behouden. Zijgevel met aandak en vlechtingen; twee kleine, getoogde vensters in de geveltop.

Het huidige woonhuis is een neoclassicistisch breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw met gecementeerde lijstgevel; verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters, in de drie rechtertraveeën met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt; in de twee linkertraveeën in een gecementeerde, bakstenen omlijsting. Rechthoekige deur onder hardstenen latei. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken; de linkerzijgevel schijnt recenter; hij behield de dakhelling van een ouder, éénlaags gebouw; in deze gevel de hergebruikte muurankers met het jaartal AO 1780.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Tongerlo

Tongerlo (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.