Gemeentehuis Wevelgem

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis. Thans huisvest het gebouw de academie voor muziek en woord. De raadszaal wordt nog steeds gebruikt voor gemeenteraadszittingen en huwelijksplechtigheden. In 1905 beslist de Wevelgemse gemeenteraad tot het bouwen van een eigen gemeentehuis. Het gebouw wordt in gebruik genomen in 1910. Naast gemeentehuis doet het tevens dienst als brandweer en politiekantoor gevestigd in de kelderverdieping. Een lager volume huisvestte de post.

Het imposante en beeldbepalende hoekpand werd ontworpen door de Kortrijkse architect J. Debooserie. Baksteenbouw op L-vormige plattegrond van twee bouwlagen + kelderverdieping. Sokkel van roze natuursteen. Leien zadeldaken met vorstkam en doorbroken door sierlijke dakkapellen onder ingesnoerd tentdak. Geprofileerde houten kroonlijst rustend op modillons. Eclectisch pand dat elementen ontleend aan de neo-Vlaamse-renaissance, zie trapgevels en de arduinen muurbanden en korfboogfries en de Belle Epoque, zie verhoogde begane grond en het rijke materiaalgebruik. Parement van gele baksteen horizontaal belijnd door de arduinen muurbanden, kordons, druiplijstjes en geblokte sokkel. Verticale gevelritmering door de afwisselend licht vooruitspringende traveeën oplopend in trapgevel met overhoeks topstuk en siersmeedijzerwerk en traveeën getypeerd door aflijnende steekboogfries. Beide straatgevels worden centraal benadrukt door een zwaar balkon rustend op arduinen consoles. Afgeschuinde hoektravee geaccentueerd door het imposant arduinen portaal bekroond door entablement met driehoekig fronton. Cartouche met vergulde inscriptie: GEMEENTEHUIS. Sierlijke, gietijzeren vlaggenmasthouder. Rechthoekige vleugeldeur en schouderboogvormig bovenlicht met kleine roedeverdeling. Typisch voor openbare gebouwen rond de eeuwwisseling is het polygonale hoektorentje onder leien peerspits met lantaarn en windvaan. Getoogde bovenvensters met arduinen sluit- en aanzetstenen. Arduinen kalf. Bovenlichten met kleine roedeverdeling. Op de tweede bouwlaag arduinen kruisvensters en drielichten met glas in lood, bovenlichten met kleine roedeverdeling en gekleurd glas.

Zijde Lauwestraat, links van het gemeentehuis, lager aanpalende vleugel die oorspronkelijk de post huisvestte en de woning van de postontvanger.

Vrij gaaf bewaard interieur met imposante inkompartij en trappenhuis volledig bekleedt met witgeglazuurde baksteen en overwelfd door troggewelfjes. Kleurrijke mozaïekvloer gelegd door ODORICO & MARTINA - TOURNAI, zie opschrift. Glazen vleugeldeuren met kleine roedeverdeling. Rond trappenhuis met opvallende gietijzeren wenteltrap. Raadzaal. Parketvloer met visgraatmotief. Wanden bekleed met houten lambrisering; fries met bloemmotief. Plafond met moer- en kinderbalken rustend op consoles. Tussenvlakken met visgraatmotief. Houten schouwmantel en -boezem. Haardwand bekleed met geglazuurde tegels. Ramen met behouden hang- en sluitwerk. Glas in lood van 1957 met centraal afbeeldingen van Wevelgem naar ontwerp en uitgevoerd door H. Debacker (Kortrijk). In de hoeken behouden lichtarmaturen. Aangepaste bovenverdieping.

• Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 105.
  • Het oud-gemeentehuis, Open-Monumentendag '95 - Burgerlijke gebouwen Wevelgem, Wevelgem, 1995.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie