erfgoedobject

Burgerhuis met winkel

bouwkundig element
ID
71084
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71084

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis met winkel
    Deze bescherming is geldig sinds 03-06-2005

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Opvallend voormalig winkel-woonhuis. Beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005. Thans restaurant, met parement van witgeglazuurde baksteen van circa 1900. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. De gevel wordt verlevendigd door het gebruik van groengeglazuurde baksteen voor fries, muurbanden en ontlastingsbogen. Rechthoekige vensters met deels bewaard schrijnwerk. Fraaie, houten winkelpui met centrale toegang geflankeerd door twee vitrines met afgeronde hoek aan de zijde van het portaal. Bovenlichten met kleine roedeverdeling. Zwikken met uitgesneden motief. Houten kroonlijst rustend op consoles. De winkelpui is één van de enige behouden winkelpuien in Wevelgem.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71084 (Geraadpleegd op 16-06-2021)