Villa Chalet de l'Abbaye

Beschrijving

Merkwaardige villa zogenaamd Chalet de L'Abbaye (zie mozaïek). Woning opgetrokken in 1904-1905 in opdracht van V. Hassebroucq-Vanderhaeghen een nijveraar uit Komen (Noord-Frankrijk). Naam verwijst naar de nabijgelegen Guldenbergabdij. Volgens de literatuur in oorsprong herberg voor schutters, jagers en vlassers.

Eclectische villa met invloeden van de Engelse cottage architectuur zie het in oorsprong open spant (heden verdwenen), het dakenspel en het rijkelijk gebruik van hout voor onder meer overdekt bordes. Later (zie oude prentbriefkaarten) toegevoegd voortuintje afgezet door laag bakstenen muurtje met houten hek tussen de pijlers. Vernieuwde linker zijgevel nadat de aanbouw van 1928 recent weer verwijderd werd. Bakstenen diephuis onder pannen zadeldak doorbroken door klimmende dakkapellen en aansluitend volume (nok loodrecht op hoofdvolume) van anderhalve bouwlaag onder zadeldak met wolfseind links. Puntgevel met naamplaat in mozaïek. Omlopend bordes beschut door leien afdak rustend op opvallende houten korbelen. Houten borstwering tussen bakstenen pijlers. Breukstenen sokkel geritmeerd door steunberen. Segementbogige muuropeningen. Houten ramen met kleine roedeverdeling.

Aansluitend achtergelegen nutsgebouwen (onder meer stallingen en wagenhuis) op L-vormige plattegrond. Gekasseid erf. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met wolfseind.

• Informatie verstrekt door Freddy Vens.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Wevelgem, 1905/38, 1928/173.