Hoeve en café Driepaalhoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Dilsen
Straat Driepaal
Locatie Driepaal 3, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve en café Driepaalhoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De landbouwontginning op deze plaats dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw (geen aanduiding op Ferrariskaart, 1771-77, of Atlas van de Buurtwegen, 1846). Van de oorspronkelijke hoeve rest het woonhuis van 1876, verkeerd gedateerd 1880 op een recente gevelsteen. De hoeve werd waarschijnlijk gebouwd toen hier de spoorweg werd aangelegd (circa 1870); zij fungeerde als treinhalte voor Dilsen en Opoeteren op de lijn Hasselt Maaseik. De hoeve had oorspronkelijk één bouwlaag; er bevond zich een café voor de treinreizigers. Het gebouw werd, waarschijnlijk begin 20ste eeuw vergroot en met een bouwlaag verhoogd.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien). Witgeschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint. Smeedijzeren muurankers. Overhoekse muizentandfries onder de kroonlijst. Licht getoogde vensters met bakstenen druiplijst en hardstenen lekdrempel. Recent horecagebouw tegen de achtergevel).

  • DELBROEK J. - HILVEN M., Opoeteren door de jaren heen ... waarin afbeeldingen van Opoeteren en Dorne, (1978), nummers 60-61.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dilsen

Dilsen (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.