Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Dilsen
Straat Europalaan
Locatie Europalaan 75, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (mechanische pannen). Baksteenbouw op gecementeerde plint, onderkelderd aan de rechtse zijde, met hardstenen keldergaten. Middenrisaliet met getrapte gevelverhoging, voorzien van een getoogd dakvenster. Getoogde vensters onder een ontlastingsboog van lichtgele baksteen; hardstenen lekdrempels. Getoogde deur in een rechthoekige, hardstenen omlijsting. Het erf is bereikbaar rechts van het woonhuis. Achter aan het erf een langgestrekt dienstgebouw onder zadeldak (mechanische pannen) met onder meer de dwarschuur, voorzien van een korfboogpoort.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Europalaan

Europalaan (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.