Dorpswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Dilsen
Straat Europalaan
Locatie Europalaan 80-82, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Langgestrekt bakstenen gebouw, nok loodrecht op straat, van zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). De eerste bouwlaag dateert waarschijnlijk uit het midden van de 19de eeuw, de bovenverdieping werd waarschijnlijk later toegevoegd: naar deze verbouwing zou dan de datering door middel van jaarankers A 1881 in de zijgevel aan straatzijde verwijzen. Rechterzijgevel met aandak, topstuk en vlechtingen; het aandak van de linkerzijgevel werd verwijderd, de vlechtingen bleven bewaard. Gecementeerde plint. Rechthoekige benedenvensters met hardstenen latei en lekdrempel, een aantal beluikt. Getoogde bovenvensters met hardstenen sluit- en aanzetstenen, hardstenen lekdrempels, een aantal beluikt. Rechthoekige deur (neoclassicistisch) in een hardstenen omlijsting op neuten, onder geprofileerde druiplijst. De tweede deur onder hardstenen latei is mogelijk een aangepast venster.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Europalaan

Europalaan (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.