erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 71140   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71140

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Voormalige hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, die een ouder gebouw uit de eerste helft van de 19de eeuw vervangt (Atlas van de Buurtwegen, 1846). Boerenburgerhuis met links aansluitend dienstgebouw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen voor het dienstgebouw); gecementeerde plint. Breedhuis van vier traveeën en oorspronkelijk één, thans twee bouwlagen; oorspronkelijke dakhelling zichtbaar in de rechterzijgevel. Getoogde muuropeningen, die van de benedenverdieping voorzien van geprofileerde, bakstenen druiplijsten, de vensters met hardstenen lekdrempels. Het dienstgebouw is voorzien van een baksteenfries onder de dakrand. Rondboogpoort en getoogde voetgangersdoorgang.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71140 (Geraadpleegd op 23-10-2020)