erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Martinusparochie

bouwkundig element
ID
71141
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71141

Juridische gevolgen

Beschrijving

De pastorie was samen met de kerk en een gedeelte van het dorp in 1590 door een brand verwoest. Waarschijnlijk is het dit bouwvallige gebouw dat door pastoor Henricus Pijlmans (+ 1693) wordt beschreven, en waaraan hij allerlei herstellingen laat uitvoeren. Pastoor Josephus Cyrus krijgt in 1784 de toelating een nieuwe pastorie te bouwen. Deze ligt ten westen van de oude kerk, vlak bij de toren, en is opgenomen in de ommuring van het oude kerkhof.

Breedhuis van het dubbelhuistype (nok loodrecht op de straat). Drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; onderkelderd in het rechtse gedeelte, met twee rechthoekige keldergaten in kalkstenen omlijsting. Getoogde vensters met hardstenen onderdorpel (tweede helft 19de eeuw). Getoogde deur in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen (classicistisch); kalkstenen trap. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Tegen de linkerzijgevel, bijgebouw van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen. Gewijzigde vensters. Rechthoekige deur in houten kozijn. Smal aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder zadeldak tegen de rechterzijgevel, het voormalige bakhuis.

  • Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • DAAMEN J., Dilsen in de historie, Dilsen, 1985.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie van de Sint-Martinusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71141 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.