Rentmeesterswoning Hooghuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Dilsen
Straat Watermolenstraat
Locatie Watermolenstraat 19, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Rentmeesterswoning Hooghuis

Deze bescherming is geldig sinds 30-04-2004.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Rentmeesterswoning Hooghuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Typologierentmeesterwoningen
Datering18de eeuw

Beschrijving

Het Hooghuis was in het ancien régime de ambtswoning van de meier van het Sint-Servaaskapittel van Maastricht, dat eigenaar was van Oud-Dilsen, en de zetel van de schepenbank. Het wordt reeds vermeld in 1250. Verwoest in de brand van 1590.

De oude kern is het woonhuis, waarschijnlijk daterend uit de 18de eeuw; naar verluidt staat het jaartal 1740 op een gevelsteen in de zijgevel. Het staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1846). Het tegen de linkerzijgevel aangebouwde dienstgebouw dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het geheel werd grondig gerestaureerd. Het woonhuis is een breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond. Twee gevelstenen onder de dakrand: ANNO/ 1820/ DEN 8 MEY, waarschijnlijk verwijzend naar een verbouwing of restauratie, en ANNA/ ELISABET[.]A/ PEETERS; een onleesbare gevelsteen, naar verluidt met datering 1740, in de rechter zijgeveltop. Rechthoekige muuropeningen in houten kozijnen. De deur, in de linkerzijgevel, is voorzien van een waaiervormig bovenlicht met houten roeden (tweede helft 18de eeuw); kalkstenen trap. Zijgevels met aandaken en vlechtingen; smeedijzeren muurankers met krullen; drie uilengaten in de rechter zijgeveltop, en een klein, getoogd venster in houten kozijn.

Links, aansluitend bakstenen dienstgebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), voorzien van een thans gedichte korfboogpoort. Linkerzijgevel met aandak, vlechtingen en topstuk; onleesbare, mergelstenen gevelsteen.

  • Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Watermolenstraat

Watermolenstraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.