erfgoedobject

Historische hoeve 't Goed Indoye

bouwkundig element
ID: 71182   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71182

Beschrijving

Menenstraat nr. 507. Dieper in gelegen hoeve zogenaamd "'T GOED INDOYE" zie gevelsteen poortgebouw. Eertijds was de hoeve afhankelijk van de Graaf van Vlaanderen via het leenhof van Heule. Op de Ferrariskaart (1770-1778) weergegeven als een hoeve met losse bestanddelen binnen een vierkante omwalling. Op de Atlas der Buurtwegen (1841) afgebeeld als omwalde hoeve met grosso modo gelijke opstelling als nu. Volgens de kadastrale schetsen werd in 1943 de achtergevel van het woonhuis gewijzigd en verdwijnt een deel van de omwalling. Ook de stalvleugel aanpalend aan het poortgebouw wordt uitgebreid. Thans is de omwalling bijna volledig verdwenen. Een klein deel bleef bewaard als poel ten noordwesten van de hoeve. Lange zuidelijke erfoprit vertrekkende van de Menenstraat. Het einde van de erfoprit wordt gemarkeerd door het beeldbepalende poortgebouw.

Heden, laat 18de-eeuwse hoeve met semi-gesloten opstelling. Lage bestanddelen van verankerde baksteen onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen. Ten oosten poortgebouw, ten noorden boerenhuis, ten zuiden schuur en ten oosten stalvleugel, gegroepeerd rondom een deels verhard erf.

Bakstenen witgekalkt poortgebouw met rijke beglaasde muurnis met Maria met kind. Schouderboogvormige arduinen omlijsting met inscriptie "AVE MARIA". Erboven naam van de hoeve. Ten zuiden van het poortgebouw lagere stalvleugel met in de vrijstaande zijgevel uilengat met erboven verweerde natuursteen onder bakstenen druiplijstje.

Boerenhuis met witgekalkte lijstgevel op gepikte plint. Zes traveeƫn en twee opkamertraveeƫn (aangepaste muuropeningen). Getraliede vensters. Rechts van de deur beglaasde muurnis met heiligenbeeld. Voor het woonhuis gekasseide stoep. Gelijke achtergevel. Links van het woonhuis aansluitende stalvleugel.

Dubbele dwarsschuur getypeerd door later toegevoegde centrale steunbeer (zie oude prentbriefkaart) en asemgaten. Twee getoogde poortopeningen o.m. met klinket. Wagenhuis links.

Langgestrekte stalvleugel getypeerd door overkragend zadeldak rustend op hondjes. Typische bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren I-balken. Bakstenen vloer deels in visgraatmotief. Arduinen slieten. Voorliggende open mestvaalt.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Wevelgem, 1943-I/schets nr. 31.
  • 100 jaar landelijke gilde Wevelgem, Wevelgem, 1996, p. 150-151.
  • VERVENNE J., Wevelgem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, afb. 21.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Historische hoeve 't Goed Indoye [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71182 (Geraadpleegd op 17-01-2020)