Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning, gerealiseerd rond 1906 volgens een ontwerp voor het afbreken en bouwen van een huis van architect François Dens namens H. Dembitzer, wonende in de Van Leriusstraat 31. Dens, die actief was van omstreeks 1905 tot begin jaren 1950, ontplooide een succesvolle loopbaan in dienst van de burgerij en het bedrijfsleven. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog ontwierp hij voornamelijk burgerhuizen in diverse stijlen, zowel art nouveau, beaux arts als neoclassicisme, waarvan deze woning een voorbeeld is.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, het meest populaire type woning in de 19de-eeuwse wijken van de stad. De woning heeft een verhoogde begane grond, waarin doorgaans keuken, eetkamer voor personeel en opslagruimtes werden ondergebracht. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen en met tandfries en fries met plantenmotieven, gelijkvloerse verdieping met imitatiebossage. Centrale travee met balkon op consoles, deurvenster tussen Ionische driekwartzuilen onder hoofdgestel met driehoekig fronton; verder is de centrale travee versierd met twee kransen. Rechthoekige muuropeningen; deur met apart bovenlicht waarboven een kleine krans en een zware omlijsting waarin een medaillon met ranken is verwerkt. Het schrijnwerk van de deur en de ramen is bewaard: fraaie eiken dubbele deur met origineel hang- en sluitwerk, beneden guillotineramen met gedeelde bovenlichten, de bovenvensters hebben T-ramen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 1983.