Art-decovilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-decovilla

Beschrijving

Sobere art-decovilla opgetrokken in de jaren 1920 in opdracht van Oscar Debrabandere. Gelegen te midden van beboomde tuin, aan de straat afgezet door haag en rechte recente smeedijzeren poort tussen bakstenen pijlers. Poort met verguldwerk. Twee recente door leeuwen gedragen wapenschilden, onder meer van de gemeente Wevelgem.

Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen. Breukstenen plint.

Verticale gevelritmering door onder meer de pilasters en de contrasterende driezijdige bepleisterde en witgeschilderde doorgetrokken erkers. Rechthoekige vensters (drielichten) met behouden schrijnwerk. Bovenlichten met kleine roedeverdeling en glas-in-lood (bloemenkorf). Verdiept portaal met vleugeldeur en bovenlicht met geometrische roedeverdeling en centraal glas in lood.

Rechter zijgevel gemarkeerd door driezijdige bepleisterde en beschilderde uitbouw afgelijnd door tandfries. Arduinen trap leidt naar vleugeldeur geflankeerd door zijlichten met art deco glas in lood zie bloemmotief. Achtergevel gemarkeerd door lagere uitbouw.

Vrij gaaf bewaard interieur.

• Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 49.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie