Woning Havenith

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Havenith

Beschrijving

Een van de best bewaarde neoclassicistische burgerhuizen in de Lange Herentalsestraat is de woning Havenith, gebouwd naar een ontwerp van 1894 van architect Charles Dens voor Aug. Havenith, die zijn initialen in de geveltop liet verwerken. Havenith is een klinkende naam in Antwerpen: het was één van de eerste Duitse families die zich begin 19de eeuw in Antwerpen kwamen vestigen voor de handel. Wellicht is de bouwheer een telg van deze familie. De woning werd gebouwd als centraal pand van een samenstel van drie woningen, vermoedelijk centraal de eigen woning van Havenith, geflankeerd door twee opbrengsteigendommen die dezelfde bouwhoogte en indeling hadden maar een soberder gevelafwerking.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Dit type woning is het meest voorkomende in de 19de-eeuwse wijken van Antwerpen. De woning valt op door de centrale geveltop bestaande uit een dakvenster onder gebroken fronton met bolornament en de initialen van de eigenaar. Verder de standaard neoclassicistische elementen: houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, imitatievoegen op de begane grond, kordonlijst en doorlopende onderdorpels, centraal balkon met balustrade en zware consoles, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1894 # 1178.