erfgoedobject

Twee stadswoningen in second empire

bouwkundig element
ID
7124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7124

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze identieke, in spiegelbeeld gebouwde dubbelhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, werden gebouwd rond 1854, kort na de aanleg van de straat. Daarmee behoren ze tot de oudste woningen in de straat en in de hele wijk rondom het station.

Hun bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels, eindigend op een panelenfries en een gekorniste kroonlijst met tandlijst op bewerkte consoles, vertoont kenmerkend die typisch zijn voor second empire, de bouwstijl die populair was in de jaren 1850. Zo zijn er de zeer herkenbare rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken in geprofileerde (begane grond) of geriemde omlijsting met bewerkte sleutels. Ook de uitgewerkte consoles behoren tot het palet van de second empire. De bovenvensters kregen individuele lekdrempels op consooltjes op de begane grond, er zijn doorlopende lekdrempels op de bovenverdieping. Bemerkt tevens het deels bewaarde houtwerk, dat in de bovenvensters van 1935 wellicht nog dateert uit de bouwperiode. Een ander kenmerk dat typisch is voor de jaren 1850 is het feit dat de huizen toen doorgaans twee bouwlagen telde, terwijl dat verder in de 19de eeuw bijna standaard drie bouwlagen zal worden.

  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: mutatieschetsen, Antwerpen, 8ste Afdeling, Sectie H, 1854/27.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Twee stadswoningen in second empire [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7124 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.