Deze identieke, in spiegelbeeld gebouwde dubbelhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, werden gebouwd rond 1854, kort na de aanleg van de straat. Daarmee behoren ze tot de oudste woningen in de straat en in de hele wijk rondom het station.
Hun bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels, eindigend op een panelenfries en een gekorniste kroonlijst met tandlijst op bewerkte consoles, vertoont kenmerkend die typisch zijn voor second empire, de bouwstijl die populair was in de jaren 1850. Zo zijn er de zeer herkenbare rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken in geprofileerde (begane grond) of geriemde omlijsting met bewerkte sleutels. Ook de uitgewerkte consoles behoren tot het palet van de second empire. De bovenvensters kregen individuele lekdrempels op consooltjes op de begane grond, er zijn doorlopende lekdrempels op de bovenverdieping. Bemerkt tevens het deels bewaarde houtwerk, dat in de bovenvensters van 1935 wellicht nog dateert uit de bouwperiode. Een ander kenmerk dat typisch is voor de jaren 1850 is het feit dat de huizen toen doorgaans twee bouwlagen telde, terwijl dat verder in de 19de eeuw bijna standaard drie bouwlagen zal worden.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2013: Twee stadswoningen in second empire [online], https://id.erfgoed.net/teksten/149269 (geraadpleegd op ).
Identieke, in spiegelbeeld gebouwde dubbelhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, neoclassicistische stijl uit derde kwart 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels eindigend op panelenfries, gekorniste kroonlijst met tandlijst op bewerkte consoles. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geprofileerde (begane grond) of geriemde omlijsting met bewerkte sleutels; individuele lekdrempels op consooltjes op begane grond, doorlopende lekdrempels op bovenverdieping. Rechthoekige deuren met afgeronde bovenhoeken in geprofileerde omlijsting met voluutsleutel.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Twee stadswoningen in second empire [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7124 (geraadpleegd op ).