erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
71290
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71290

Juridische gevolgen

Beschrijving

Monument ter ere van de militaire slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, opgericht in 1920 naar ontwerp van J. Speybrouck (Kortrijk) en T. Viaene-Lagae (Kortrijk), beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005. Het monument bevatte aanvankelijk enkel de namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, in 1947 worden de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog toegevoegd. Eertijds naast de kerk opgericht, in 1967 verplaatst naar de Vanackerestraat. Arduinen voetstuk, dito sokkel met oorlogsemblemen en zegetekens in graniet. Bronzen standbeeld, soldaat met zegepalm in de ene hand en vaandel in de andere. Voetstuk met de namen van de gesneuvelde soldaten, het opschrift "DANKBAAR WEVELGEM AAN ZIJN GESNEUVELDE ZONEN" en een kleingedicht. Vierkant plantsoen, afgebakend met hardstenen paaltjes en een ijzeren hek.

  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 431-432.
  • Lexicon van West-Vlaamse beeldende kunstenaars, deel 3, Kortrijk, 1994, 104.
  • VANDENBERGHE H., Het oorlogsgedenkteken, in Wibilinga, jg. 6, nr. 3, 1993, p. 11-14.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oorlogsmonument [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71290 (Geraadpleegd op )