erfgoedobject

Hoeve Wallecan

bouwkundig element
ID
71302
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71302

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wallecan
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Wallecan: boerenwoning en schuur
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wallecan
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De historische hoeve zogenaamd hoeve "Wallecan". De hoeve wordt voor het eerst vermeld in het "landtbouck van Wevelghem" van 1677 als behuysde hofstede met lant. Op de bijhorende kaart zijn het woonhuis en de schuur afgebeeld. De hofstede wordt aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), woonhuis en schuur zijn voorgesteld op het Primitief plan van het kadaster (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen (1841). Onderzoek van de mutatieschetsen van het kadaster toont aan dat het stalletje naast het woonhuis in 1934 wordt gebouwd. Oostelijke erfoprit, gemarkeerd door bakstenen pijlers, geeft toegang tot een deels gekasseid, deels begrint erf. Ten noorden, het woonhuis uit het einde van de 17de- of het begin van de 18de eeuw, ten oosten 19de-eeuwse dwarsschuur. Ten zuiden, kleine stalletjes, vermoedelijk voormalig zwingelkot, later omgebouwd tot cichoreiast.

Boerenhuis. Laag volume van gewitte, verankerde baksteen op gepikte plint. Lijstgevel van drie + twee traveeën onder zadeldak (deels pannen, deels golfplaten), oostelijke zijgevel getypeerd door aandak en vlechtingen. Rechthoekige muuropeningen met houten bolkozijnen en groenbeschilderde luikjes. Aangrenzend stalletje van 1934.

Schuur van rode verankerde baksteen. Verschillende rechthoekige muuropeningen en boogvormige poort met bakstenen druiplijstje, groenbeshilderde houten poort met klinket. Noordgevel met afgeronde hoek en asemgaten. Houten muurkapelletje aan straatzijde.

 • Gemeentearchief Wevelgem, Landboek van Wevelgem, 1677, nr. 480.
 • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Wevelgem, 1934/1.
 • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Wevelgem artikelnr. 3348.
 • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 21.
 • VANSTEENKISTE L., De kruishoek, anekdotes uit het verleden (1), in Wibilinga, jg. 8, nr. 1, 1995 p. 48.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Wallecan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71302 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.