Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Hormess, naar een ontwerp door de architect Edmond Leclef uit 1881. De bouwheer valt mogelijk te identificeren met de Duitse 'courtier en marchandises' Louis Hormess (°Karlsruhe, 1820), die in 1850 vanuit zijn geboortestad naar Antwerpen was geëmigreerd. Hij huwde in 1860 te Karlsruhe met Louise Augusta Jeanne Vogel, met wie hij vijf kinderen kreeg.

Het hotel werd door een latere eigenaar Jos. Beeckmans-Segers met een tweede verdieping verhoogd, en aan de tuinzijde uitgebreid met een veranda en een neobarokke loggia, naar een ontwerp door de architect Alfried Defever uit 1927. In zijn oorspronkelijke vorm representatief voor de vroege productie residentiële architectuur van Leclef, verloor het pand aan karakter vooral door het vernieuwen van de gevelafwerking.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën omvatte de rijwoning oorspronkelijk twee bouwlagen onder een zadeldak, en sinds 1927 drie bouwlagen onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde afwerking van de lijstgevel, met schijnvoegen op de begane grond , geriemde vensteromlijstingen op de bovenverdiepingen en een klassiek hoofdgestel, is later vervanging door een vlakke sierpleister. Geleed door de behouden plint uit blauwe hardsteen, de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het drie traveeën brede middenrisaliet, met het inkomportaal en een entablementvenster in de middenas. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met houten schrijnwerk; gietijzeren voetschraper.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1881#1332, 1927#26633 en 1927#27374; vreemdelingendossier 481#7585.