erfgoedobject

Hoeve De Motte

bouwkundig element
ID
71312
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71312

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Motte
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve De Motte: schuur
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Motte
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "DE MOTTE", voor het eerst vermeld en afgebeeld in het landboek van de gemeente van 1724. De kaart toont twee volumes, die loodrecht op de straat staan afgebeeld. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met twee losstaande volumes. Woonhuis en schuur aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1845). Kadasteronderzoek toont aan dat de schuur achteraan wordt uitgebreid in 1928, 1960, 1964, 1989, 1995 en 2001.

Thans hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf, ten zuiden afgezoomd door meidoornhaag. Ten westen, woonhuis naar verluidt van 1902, volgens de mutatieschets van het kadaster van 1907. Ten zuiden, 18de-eeuwse schuur en ten noorden, nieuwe bedrijfsgebouwen.

Boerenhuis van rode baksteen verfraaid door witte sierbaksteen voor onder meer ontlastingsbogen, borstwering en muurbanden. Geknikt zadeldak, doorbroken door twee dakkapellen. Verdiepte vensters, vernieuwd schrijnwerk.

Ten zuiden, merkwaardige schuur uit het laatste kwart van de 18de eeuw, gedateerd met muurkapel "1783" in oostelijke zijgevel. Volume van rode baksteen met opvallend gebruik van witte, deels beschilderde natuursteen (Balegmese steen) voor de muurbanden, onder zadeldak (golfplaten, naar verluidt tot 1948 met strobedekking). Typerende steunberen in noordelijke, westelijke en zuidelijke gevel. Voorheen, open wagenhuis aan de oostzijde, thans toegemaakt en mee in schuur geïncorporeerd. Erfgevel met rechthoekige poort met ijzeren I-balk. Achtergevel met twee rondbogige muuropeningen, thans toegemaakt. Decoratief uitgewerkte heiligennis met schelp-, blad- en bloemmotieven in oostelijke zijpuntgevel. Rondbogige nis in witte natuursteen met blauwbeschilderde accenten, bekroond door rijksappel met kruis, een voorstelling van de Salvator Mundi. Vermoedelijk werd dit symbool gebruikt als 'tegenhanger' van het Mariabeeld in de nis, thans vervangen door recent Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeldje. Gaaf bewaarde gordingekap met vijf gebinten, samengesteld uit een schaargebint ondersteund door een standvink en een bovenliggend nokgebint.

  • Gemeentearchief Wevelgem, Lantbouck der Prochie ende Baronnie van Moorsele (1724), kaart 2.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Moorsele, 1928/182, 1960/51, 1964/75, 1989/90, 1995/84 en 2001/52.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Moorsele, artikelnr. 823.
  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 27-28.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve De Motte [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71312 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.