Brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij

Beschrijving

Voormalig brouwerijcomplex bestaande uit een 19de-eeuws woonhuis, brouwerij en mouterij, thans ontmoetingscentrum "de Brouwerij". Voor het eerst vermeld in 1812, in 1869 uitgebreid met mouterij. De brouwwerkzaamheden stopten in 1932, mouterij gesloten in 1968. Vanaf 1984 in handen van de gemeente.

Voormalige brouwerswoning. Dieper in gelegen dubbelhuis met gecementeerde lijstgevel, horizontaal belijnd door doorgetrokken onderdorpels en schijnvoegen op de begane grond. Licht vooruitspringend middenrisaliet bekroond door fronton. Decoratief uitgewerkte vensteromlijstingen, zie borstwering en sluitsteen boven deuropening. Vernieuwd schrijnwerk, aangepaste achtergevel.

Brouwerswoning geflankeerd door twee dwarse vleugels van rode baksteen, aan de rechterzijde bewaarde mouteest. Geheel met aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk.

• Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 86-87 en 94-95.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie