erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 71342   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71342

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Voormalige hoeve, bestaande uit twee schuin op elkaar geplaatste vleugels, thans twee woonvleugels. Gelegen tegen de kerkhofmuur, vlak bij de kerk. De inplanting is oud: de hoeve staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Het huidig uitzicht schijnt te dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw, het woonhuis gecementeerd, de schuine vleugel witgeschilderd, één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Verhoogde begane grond. Het linkergedeelte is een dubbelhuis van drie traveeën voorzien van rechthoekige muuropeningen in houten kozijnen, de vensters beluikt. Het rechtergedeelte, mogelijk het voormalige dienstgedeelte en recenter dan het woonhuis, is thans eveneens een dubbelhuis, voorzien van twee kleine, getoogde vensters en een deur onder houten latei.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71342 (Geraadpleegd op 28-02-2020)