Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Elen
Straat Bergerkampstraat
Locatie Bergerkampstraat 15-17, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Brouwerij, in bedrijf tot circa 1930. Hoeve met losse bestanddelen, als dusdanig aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen van 1845; op de Ferrariskaart 1771-77 aangeduid als L-vormig.

Van de oude kern bleven weinig resten bewaard: de twee gevelstenen in het woonhuis, en de hergebruikte, smeedijzeren muurankers met krullen. Woonhuis met aansluitende stal en dwarsschuur rechts van het erf, een stal links ervan. Het woonhuis werd volledig heropgebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Boven de woonhuisdeur een gevelsteen met opschrift: THEODORUS-LUCAS/SCHEPEN EN KOSTER/17 IN EELEN 73/HELENA COENEN; in de achtergevel een gevelsteen met opschrift: IHS/1773. Het aansluitende dienstgedeelte is door middel van muurankers op voor- en achtergevel gedateerd 1899. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Overhoekse muizentandfries onder de dakrand. Getoogde muuropeningen uit verschillende perioden.

De stal tegenover het woonhuis bevat de oudste kern, doch is thans volledig verbouwd. Bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen). Recentere dienstgebouwen achter aan het erf .

  • Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bergerkampstraat

Bergerkampstraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.