erfgoedobject

Hoeve De Damiaan

bouwkundig element
ID: 71349   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71349

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Damiaan
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Het gehucht Daniëlsweert of Ridderweert, oorspronkelijk een eiland in de Maas, en de Damiaan behoorden toe aan de Duitse Orde in Alden Biesen; de Damiaan wordt in 1774 verkocht aan de familie Lambrechts. Wanneer in 1740 de Maas haar nieuwe loop aanneemt, komt de Damiaan op de linkeroever te liggen. De Damiaan was een schippersherberg aan de Maas, waar later de laatste beroepsvisser woonde. De bewoners van de Damiaan onderhielden een veerdienst met Visserweert.

Alleenstaand gebouw met oude kern, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 18de eeuw. Sterk gerestaureerd. Het hoofdgebouw bestaat uit twee door een bouwnaad en een nokhoogteverschil duidelijk onderscheiden delen. Bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rechts een wolfseind. Twee peilstenen in de voorgevel (1926 en 1880). De kalkstenen hoekbanden zijn authentiek. Het linker gedeelte is het woonhuis en telt vier traveeën; de rechter travee is de opkamer. Het aansluitende gedeelte was stal en langschuur; de rondboogpoort in de rechter zijgevel is niet oorspronkelijk. Vensters en deur van het woonhuis bevinden zich op de oorspronkelijke plaats, doch hun huidige vorm stemt niet overeen met de oorspronkelijke. Op de plaats van de bakstenen, rondboogvormige staldeur bevindt zich nu een deur in hardstenen omlijsting. Zijgevels met aandak en vlechtingen.

Het aansluitende, lagere dienstgebouw schijnt recent.

  • Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.

Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005

Aanvullende informatie

Uit het onderzoek naar de ankerplaats "Maasvallei tussen Maaseik en Maasmechelen" is gebleken dat de hoeve "Damiaan" nog niet voorkomt op de Ferrariskaart (circa 1770-1778). De hoeve komt wel voor vanaf de historische kaarten uit de eerste helft van de 19de eeuw.
Auteurs : Verwinnen, Katrien
Datum: 02-03-2011

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve De Damiaan [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71349 (Geraadpleegd op 28-01-2020)