erfgoedobject

Hoeve Kloosterhof

bouwkundig element
ID
71351
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71351

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kloosterhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eigendom van het agnetenklooster van Maaseik. Na confiscatie in de Franse periode in handen van de familie van Afferden van Roermond, later de familie Ruys de Beerenbrouck. Belangrijke hoeve met losstaande bestanddelen, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Het oudste gedeelte is de voormalige langsschuur, ten zuiden van het erf, door middel van muurankers in de zijgevel gedateerd 1739. Sterk gerestaureerd, bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen). De gevel aan erfzijde werd gewijzigd. Oostzijgevel met aandak, vlechtingen en topstuk; de korfboogpoort is gedicht. Het haaks aansluitende gedeelte dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw, en was het voormalige bakhuis. Bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen). Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk. De muuropeningen werden gewijzigd.

Het huidige woonhuis dateert uit begin 20ste eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Breukstenen plint. Lisenen; de middentravee is bekroond door middel van een trapgevel. Dropmotief onder de dakrand. Getoogde muuropeningen.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve Kloosterhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71351 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.