Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Elen
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 8, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Burgerhuis met bedrijfsgebouw

Deze bescherming is geldig sinds 12-02-2004.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw met later toegevoegd bedrijfsgebouw op de hoek van de Bergerkampstraat. Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw op bakstenen plint; verhoogde begane grond. Lisenen en middenrisaliet; bakstenen dropmotief; bakstenen waterlijst onder de vensters. Getoogde muuropeningen in een geprofileerde, bakstenen omlijsting. Bakstenen spitsboogtweelicht in de zijgevels. Tegen de rechterzijgevel aansluitend dienstgebouw van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

Bedrijfsgebouw van drie bouwlagen op souterrain, twee traveeën aan de Kerkstraat, een afgeschuinde hoektravee voorzien van een trapgevel, en drie traveeën aan de Bergerkampstraat. Bakstenen gebouw onder plat dak. Getoogde muuropeningen met bakstenen lekdrempels, de vensters met metalen roedeverdeling. Laadpoort in de gevel aan de Kerkstraat. Getoogde deur en recente poort in de gevel aan de Bergerkampstraat.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.