Burgerhuis met bedrijfsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis met bedrijfsgebouw

Beschrijving

Burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw met later toegevoegd bedrijfsgebouw op de hoek van de Bergerkampstraat. Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw op bakstenen plint; verhoogde begane grond. Lisenen en middenrisaliet; bakstenen dropmotief; bakstenen waterlijst onder de vensters. Getoogde muuropeningen in een geprofileerde, bakstenen omlijsting. Bakstenen spitsboogtweelicht in de zijgevels. Tegen de rechterzijgevel aansluitend dienstgebouw van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

Bedrijfsgebouw van drie bouwlagen op souterrain, twee traveeën aan de Kerkstraat, een afgeschuinde hoektravee voorzien van een trapgevel, en drie traveeën aan de Bergerkampstraat. Bakstenen gebouw onder plat dak. Getoogde muuropeningen met bakstenen lekdrempels, de vensters met metalen roedeverdeling. Laadpoort in de gevel aan de Kerkstraat. Getoogde deur en recente poort in de gevel aan de Bergerkampstraat.

Aanvullende informatie

Het bedrijfsgebouw werd gebouwd in 1933 in opdracht van François Schroë. De activiteit werd stopgezet in 1970.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DL002268, Elen (Dilsen-Stokkem): 5 monumenten en dorpsgezicht (S.N. 2004).