erfgoedobject

Burgerhuis met bedrijfsgebouw

bouwkundig element
ID
71357
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71357

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis met bedrijfsgebouw
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw met later toegevoegd bedrijfsgebouw op de hoek van de Bergerkampstraat. Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw op bakstenen plint; verhoogde begane grond. Lisenen en middenrisaliet; bakstenen dropmotief; bakstenen waterlijst onder de vensters. Getoogde muuropeningen in een geprofileerde, bakstenen omlijsting. Bakstenen spitsboogtweelicht in de zijgevels. Tegen de rechterzijgevel aansluitend dienstgebouw van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

Bedrijfsgebouw van drie bouwlagen op souterrain, twee traveeën aan de Kerkstraat, een afgeschuinde hoektravee voorzien van een trapgevel, en drie traveeën aan de Bergerkampstraat. Bakstenen gebouw onder plat dak. Getoogde muuropeningen met bakstenen lekdrempels, de vensters met metalen roedeverdeling. Laadpoort in de gevel aan de Kerkstraat. Getoogde deur en recente poort in de gevel aan de Bergerkampstraat.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het bedrijfsgebouw werd gebouwd in 1933 in opdracht van François Schroë. De activiteit werd stopgezet in 1970.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DL002268, Elen (Dilsen-Stokkem): 5 monumenten en dorpsgezicht (S.N. 2004).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis met bedrijfsgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71357 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.