erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 71369   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71369

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

 • is aangeduid als beschermd monument Langgestrekte hoeve, gedateerd 1778
  Deze bescherming is geldig sinds 30-04-2004

Beschrijving

Gaaf bewaarde, langgestrekte hoeve van 1778, nok loodrecht op de straat. Woonhuis met aansluitende stal aan straatzijde, langschuur aansluitend, maar hoger dan het woonhuis, en iets breder, om plaats te maken voor de poort.

Woonhuis en stal van zes traveeƫn en een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Het woonhuis behield de traditionele indeling met ingang tussen woonhuis en stal, waarbij het woonhuis waarschijnlijk bestaat uit twee aansluitende vertrekken, oorspronkelijk verwarmd door een gemeenschappelijke schouw; deze werd later verplaatst naar de zijgevel aan straatzijde. Jaarankers met datering 1778 in de voorgevel. Twee getoogde vensters in houten kozijn, voorheen beluikt. Rechthoekige deur in houten kozijn met bovenlicht. Gewijzigde staldeur en een klein, getralied stalvenster in houten kozijn. Twee kleine getoogde zoldervensters in de zijgevel aan straatzijde, die voorzien is van aandak en vlechtingen; een getoogd venster in houten kozijn is thans verdwenen.

Ruime, bakstenen langschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen). Korfboogpoort in de rechterzijgevel. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

 • Is deel van
  Elen
  Elen (Dilsen-Stokkem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71369 (Geraadpleegd op 25-05-2019)