Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Elen
Straat Kromstraat
Locatie Kromstraat 7, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Langgestrekte hoeve, gedateerd 1778

Deze bescherming is geldig sinds 30-04-2004.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gaaf bewaarde, langgestrekte hoeve van 1778, nok loodrecht op de straat. Woonhuis met aansluitende stal aan straatzijde, langschuur aansluitend, maar hoger dan het woonhuis, en iets breder, om plaats te maken voor de poort.

Woonhuis en stal van zes traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Het woonhuis behield de traditionele indeling met ingang tussen woonhuis en stal, waarbij het woonhuis waarschijnlijk bestaat uit twee aansluitende vertrekken, oorspronkelijk verwarmd door een gemeenschappelijke schouw; deze werd later verplaatst naar de zijgevel aan straatzijde. Jaarankers met datering 1778 in de voorgevel. Twee getoogde vensters in houten kozijn, voorheen beluikt. Rechthoekige deur in houten kozijn met bovenlicht. Gewijzigde staldeur en een klein, getralied stalvenster in houten kozijn. Twee kleine getoogde zoldervensters in de zijgevel aan straatzijde, die voorzien is van aandak en vlechtingen; een getoogd venster in houten kozijn is thans verdwenen.

Ruime, bakstenen langschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen). Korfboogpoort in de rechterzijgevel. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Elen

Elen (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.